Minőségbiztosítás az európai szakképző intézményekben (IO1)

Minőségbiztosítási kultúra gyorsan terjed az európai oktatási rendszerekben, ami részben a sajátos, és legújabb nemzeti jogszabályi előirányzatoknak köszönhető. A legtöbb vizsgált országban a jogi keretek tekintetében is megjelent a minőségbiztosítás a szakképzési rendszerben 2012-ben és 2013-ban. Ennek az időszerűsége alátámasztja az OpenQAsS projekt létjogosultságát.

A vizsgált országokban a szakiskolák, főiskolák, szakképző iskolák és szakképzési szolgáltatók adott típusú minőségbiztosítási gyakorlatokat működtetnek, és egyes minőségbiztosítási elemekre bizonyos kormányzati szabályok vonatkoznak. Ezek a szabályok hol szigorúbbak, hol rugalmasabbak (mint például Dániában); továbbá a minőségirányítási gyakorlatokat módszeresen szabályozzák az egyes országokban, illetve az egyes oktatási ágazatokban.

Akkreditáció; értékelés/önértékelés; "társadalmi megítélés" (pl. hivatalos portálokon való kiadvány az értékelés eredményeiről); tanári munka minőségének értékelése; vagy más szakfelügyeleti minőségbiztosítási eljárásra vonatkozó példák is megfigyelhetőek a már vizsgált uniós országokban.

Ugyanakkor az érintett országokban nagyon eltérőek a minőségbiztosítási gyakorlatok, a minőségbiztosítási rendszerek használati szintjei, valamint a minőségbiztosítási kritériumok és mutatók, vagy a közigazgatási régiók, joghatóságok (pl a következő országokban: Anglia, Észak-Írország, Skócia, Wales az Egyesült Királyságban; különböző olaszországi régiókban és autonóm tartományokban; és autonóm közösségekben Spanyolországban). Az említett országok is függenek az oktatás szintjétől, és a szolgáltatók társasági formájától, (pl. az iskolai rendszerűt és a felnőttképzést is külön szabályozzák Magyarországon). Végül a minőségellenőrzés felelősségét lehet központosítani is (pl. Skóciában, Dániában), vagy épp eloszlatni (a legtöbb országban különböző minisztériumok és intézmények feladata a minőségbiztosítás a különböző ágazatokban).

Az 1. fázis eredményeinek összefoglalója itt található: O1_QA System in the practice of the European VET institutions.pdf

További részletek a letölthető tanulmányokban, és az OpenQAsS hírlevél 1. számában  - szerkesztette Giovanni Fulantelli, National Research Council Institute (CNR Italy).