7.1 Kiinduló pont: az önértékelés

Az itt következő, a szakképző intézmény jobb minőségéért kifejtett első tevékenységekkel kapcsolatban megfogalmazott javaslatok azt a célt szolgálják, hogy vizsgáljuk felül és adaptáljuk a PDCA-ciklust az intézményünk munkatársai számára. Míg a PDCA-ciklus logikusan a tevékenységek tervezésével kezdődik, a mostani javaslat kezdésnek egy értékelési szakaszt ajánl, mivel a konkrét problémák kezelése, és megoldásuk megtalálása valószínűleg jobban felkelti a munkatársak figyelmét, továbbá ösztönzi elköteleződésüket.

 

44. tábla Az EQAVET-ajánlások javaslatai

Az EQAVET-ajánlások azt javasolják, hogy a nemzeti referencia-pontok támogassák az önértékelést, mint a minőségbiztosítás hatékony kiegészítő eszközét.

 

Hasonlóan fontos javaslat még az is, hogy támogatni kell a tanárok közötti kommunikációt, és tudatosítsuk a szervezet kritikus pontjait a tanárok, szakoktatók és a többi érintett körében, mert ez gerjeszti és ösztönzi a változtatások és fejlesztések iránti igényt.

 

45. tábla Önértékelés

Az önértékelés biztosítja, hogy szakképző intézmény azonosítsa erősségeit és a fejlesztendő területeit, fejlesztési terveket vezessen le belőle, valamint konkrét tevékenységeket tervezzen és valósítson meg, s ezáltal javítsa a minőséget.

 

Nincs az önértékelésnek egyetlen lehetséges módja, amelyet bármely intézményben sikerrel lehetne alkalmazni. A legtöbb hivatalos külső akkreditáció útmutatást ad az önértékeléshez és az Európai Únió számos tagországában nemcsak a szakképző intézmények jogi kötelezettsége, hogy vállalják a rendszeres önértékelést, hanem a nemzeti hatóságoknak is útmutatást és irányelveket kell adniuk, hogyan azt miképp végezzék.

Az önértékelés végső célja az, hogy kidolgozzon egy hosszú távra szóló minőségirányítási rendszert és fenntartható minőségkultúrát biztosítson. A rendszeresen végzett önértékelés lehetővé teszi, hogy folyamatosan mérje az előrehaladást, összehasonlítsa a jelenlegi teljesítményt a korábbiakkal, és következetesen biztosítsa a minőség fejlődését.

 


 

Kérjük töltse ki a kvízt!

 

7.1 Kiinduló pont: az önértékelés

Kérdések száma:1
Kísérletek száma:Korlátlan
Elérhetőség:Mindig
Sikeresség határa:75 %
Visszalépés:Engedélyezve